Monaco er et fyrstedømme som ligger ved den franske rivieraen. Som verdens mest tettbefolkede land, bor det over 30000 mennesker på 200 hektar. Med sine fyrster og fyrstinner, har Monaco er sterk posisjon både i kulturlivet og i medias verden. Søkelyset er ofte rette mot Monaco, som er vertskap for store sportsarrangementer og kulturelle begivenheter, i tillegg til å ha monarker som skaper store overskrifter i avisene.

Monaco er som kjent en bystat, og samtidig et monarki som er styrt av fyrster og fyrstinner. Det er familien Grimaldi som har ført kongerekken videre helt siden 1297, og i dag er det den tidligere ungkaren, Albert II som er fyrste. Albert er sønn av fyrst Rainer III og den amerikanske skuespillerinnen Grace Kelly.

Fyrstehuset i moderne tid står for en del skandaler og hendelser som vekker oppmerksomhet verden over. Albert var selv en festløve som ung mann i Monacos ville jet-set-liv. Det samme gjelder søstrene Caroline og Stephanie, som også er kjent for sine skandaler og ville liv.

Fyrstedømmer er i så måte interessante og underholdende, da det inneholder et sammensurium av grever og grevinner, kongehus og adelige som bryter landegrensene i de europeiske stormaktene.

Caroline

Søsteren Caroline er  nå gift med Ernst August V av Hannover. Han er arvefølge i en rekke med tyske konger med navn Ernst August, og som skifter over til det britiske kongehuset, tilbake til Georg III av England. Caroline var gift to ganger før, men døtrenes far døde i en båtrace-ulykke i 1990 rett utenfor Monaco. Det er nå datteren Charlotte Casiraghi som får blitsen til å blinke, og er fotografert på store begivenheter verden over som en av de mest ettertraktede unge kvinner i verden.

Stephanie

Den andre søsteren til Albert, Stephanie av Monaco, har også hatt et turbulent liv. Da hun var 17 år gammel fant en bilulykke sted rett utenfor Monaco, der moren Grace omkom. Stephanie ble hardt skadet og lå på sykehus i lang tid etterpå.

Etter noen år forstod Stephanie at livet gir og tar. Det var tid for å ta det hun kunne komme over av playboyer, kjente skuespillere og styrtrike forretningsmenn. Papparazziaene fikk rett og slett ikke nok av de skandaløse søsknene som var på toppen av europeisk jet-set liv.

Med sine livvakter har hun fått tre barn, noe som er en skamplett på det monegaskiske monarkiet.

Selv om den tid nå er forbi, vokser det nye skudd til på familietreet, og Pauline Ducruet, hennes datter, er stadig vekk i rampelyset både som designer og modell for Dior-huset.

Albert

Men hva med Albert selv. Det er han som skal lede monarkiet videre, etter at hans far døde i 2005. Det begynte å vokse fram en nervøsitet for at ikke Albert skulle få noen etterfølgere, og at dermed tronen måtte føres over til noen av søstrene. Men i de senere år har Albert begynt å slappe mer av og ikke ty til jet-set liv ved hver eneste mulighet. Det kan nesten gå i surr selv for en regent når det gjelder alle hans titler. Her er noen av dem:

*Fyrste av Monaco

*Greve av Carladès

*Hertug av Valentinois

*Marki av Baux

*Baron av Buis

*Herre av Saint-Rémy

I tillegg holder han en rekke andre titler. Men det viktigste er at han endelig har fått sine tronarvinger. Det er den flotte Charlène Wittstock, som har bragt ham dem. Men også Albert har vært ute en sommerkveld selv. Fra før har han to barn fra lettsindige og korte forhold. Dette har selvfølgelig kongehuset alltid dysset ned for ikke å skape oppmerksomhet om de skandaløse handlingene.

Selv etter fabuløse skandaler og ville festliv, ser det nå ut som de monegaskiske fyrstene og fyrstinnene har sendt over stafettpinnen til den neste generasjonen.