Monaco er alt som handler om luksus, stil, klasse, dyre yachter, fancy hotell og shopping, designerklær, juveler, skandaler, paparazzier, kjendisgallaer, tragiske dødsfall også videre. Det er i denne lille bystaten alt skjer, selv om landet knapt nok er større enn en liten norsk by. Det er nok de enorme pengestrømmene som flyter gjennom riket ved Rivieraen som gjør at Monaco er så populært folk mennesker over hele verden. Hit kommer det kjendiser, idrettsstjerner, investorer, finansmenn, direktører, gründere, dag-drømmere og andre forhåpningsfulle mennesker som kanskje en dag får ta del i kalaset.

Det er de store kontrastene som gjør Monaco så spennende, noe som viser seg dersom man ser på noen av tallene som utgjør statistikken om dette fyrstedømmet styrt av Grimaldi-familien gjennom nesten et millennium.

Monaco dekker et område på 2 kvadratkilometer. På hver av disse bor det i snitt 15 200 personer (altså 30 400 tilsammen). Sammenligner vi med Norge, er disse tallene henholdsvis 385 186 kvadratkilometer og det bor 13,67 personer per kvadratkilometer.

Monaco er derfor knapt større enn verdens største bygning, New Century Global Centre, i Kina. Kina er for øvrig verdens mest befolkede land, med over 1,4 milliarder mennesker, noe som er 46 000 ganger mer enn i Monaco.

Selv om det bare er registrert noen få asylsøkere til Monaco de siste årene, er fyrstedømmet er av de landene med størst innvandring i hele verden. Av innbyggerne er bare 16% ekte monegaskere (rundt regnet 6000 personer), altså er det en innvandring på over 625 %. I Norge utgjør innvandring omtrent 14 %.

Det er selvfølgelig flest italienere og franskmenn i Monaco, men på grunn av de gode skattereglene som fins i landet, er det mange som blir skatteflyktninger, fra alle verdens hjørner. Spesielt de som har tjent mange penger som artister, idrett og lignende.

Penger er alltid morsomt å snakke om, og da er det tall som BNP og BNP per innbygger som er viktige tall man kan sammenligne seg med. For noen land ser disse tallene slik ut:

 

*Monaco BNP             6 mrd. USD

*Monaco BNP/innb.   163352 USD

 

*Norge BNP                386 mrd. USD

*Norge BNP/innb.       74505 USD

 

*Oman BNP                66 mrd. USD

*Oman BNP/innb.       39681 USD

 

Tallene kan være vanskelig å forstå, men man må ta befolkningen i betraktning. Selv om Monaco bare har 6 milliarder USD i BNP, så har de mye mer per innbygger enn både Norge og mange andre land. De fattigste landene i verden har bare småtteri i forhold.

Skatt på inntekt i Monaco er 0%, det samme gjelder for formue. I Norge er skatten noe alle betaler med glede, og ligger mellom 20-40 % på inntekt og formue.

Monaco har verdens høyeste forventede levealder, og det er 93,64 år for kvinner og 85,66 år for menn. Dette kan ha noe med det kontinentale kostholdet å gjøre, men også deres rikdom som gir dem mulighet til helsefremmende og medisinsk behandling. Selv om middelhavs-kosten er variert fra land til land, er det mye grønnsaker, fisk og umettet fett fra kjøtt i kostholdet.

Monaco har en av verdens mest prestisjefylte sportsarrangement, Monaco Grand Prix. Sammen med kasinodrift og turisme er denne begivenheten en av de mest innbringende inntektene til landet. Samtidig er de avhengige av at de søkkrike innflytterne bruker pengene sine i landet. Derfor er alt av varer og tjenester veldig dyrt. En bitte liten leilighet kan koste mange millioner kroner i skatteparadiset.

Monaco er et skatteparadis for dem som har haugevis av penger på bankkontoen, og et fantastisk reisemål for dem som bare vil få nyte å være midt i smørøyet for en stakket stund. En tur innom bystaten når man likevel er på Rivieraen enten det er på fransk eller italiensk side.