Dagens idrettsstjerner tjener uhorvelig mye penger, ved å praktisere sin idrett samtidig som de reklamerer for en rekke kles –og utstyrsmerker. Gjennom sponsoravtaler tjener utøverne enda mer penger. Med rikdom kommer gjerrighet. Man vil gjerne beholde alle pengene for seg selv, samtidig som man lever i uovertruffen luksus. Det er noe de kan gjøre i Monaco, som tilbyr alle beboerne gode avtaler og minimalt med skatt for å oppbevare alle pengene deres. Likevel må de regne med å punge ut reelt for å bo der. Ingenting i Monaco er billig.

Likevel har Monaco et velfungerende samfunn, for de som bor og lever der, noe som må bety at mye penger kommer inn til å administrere og styre samfunnet der. Pengene kommer inn ved at varer og tjenester er mye dyrere enn hva man ellers ville oppleve. En bolig i skatteparadiset kan fort koste 100 millioner kroner, uten at det er veldig eksklusivt. Gjennom dyre forsikringer og gode avtaler, kan beboerne leve trygt i forhold til helserelaterte spørsmål. Det er likevel påfallende at myndighetene har stor kontroll over den enorme pengestrømmen som kommer inn via kasinodrift. Her er det nok noen turister som gjennomgående taper noen kroner hver dag.

Vel, det kan vel være dem forunt å putte pengene sine i en monegaskisk bank eller hva det enn måtte være, etter endt karriere. Da er de glemt, og nye talenter har sprunget fram av massene.

Hvem?

Så hvilke idrettsstjerner er det som har funnet veien til Monaco? Det er generelt ikke mye bakgrunnsstoff som støtter opp om dette, og det kan vel ha sine grunner. Men vi vet fra vår egen historie at mange norske idrettsstjerner har flagget ut, og flyttet til Monaco. Gjennom å flytte dit, har de fått bedre treningsforhold og være nærmere miljøet. Det er hvert fall noen av forklaringene man har fått.

Av de som kommer veldig nært miljøet sitt er Formel-1 kjørerne. Noen av dem eier til og med hoteller og er store bidragsytere under det årlige Monaco Grand Prix. Det ryktes at Ayrton Senna gikk hjem og satt seg på verandaen da har kjørte ut under et race på 80-tallet. Andre Formel-1 kjørere som har residens i Monaco er Jenson Button, Alex Coulthard, Felipe Massa og Nico Rosberg.

Av kjente tennisspillere er det også mange som velger å ta med alle pengene til Monacos finansielle foretak. Man kan nevne Boris Becker, Caroline Wozniacki og Novak Djokovic blant noen av dem. Tydeligvis er tennisbanene i Monaco blant de bedre, for tennisspillerne trives godt her.

Av norske idrettsstjerner er det også noen som har valgt Monaco sitt hjemland. Det slo ned som et sjokk i det norske alpint-miljøet at Kjetil Andre Aamodt valgte å flytte på seg, og begrunnet flyttingen den gang med at det var for å spare opp til livet etter karrieren. Det virker tydeligvis som han har klart det, og lever godt på dette den dag i dag.

Også Lasse Kjus valgte å flytte, men begge fortsatte å konkurrere for Norge. Det samme gjorde Petter Solberg, etter at han ble verdensmester i 2003.

Det var også naturlig for Thor Hushovd å flytte til Monaco, da det fleste rittene foregikk i kort avstand fra det lille fyrstedømmet. Da han dro, var han fortsatt en lagdel i det franske laget Crédit Agricole. Da kunne han bare ta med sykkelen utenfor stuedøra og sykle til lagkompisene sine.