I havnen i Monaco ligger millioner på millioner av euro i form av yachter og andre vidundere. For det er nok av kjendiser og andre rikinger som legger til kai her. Den ene havnen er en dyp-vann havn og kalles Port Hercules, den andre er en senere konstruert havn kalt Port de Fontvieille. I Port Hercules legger de store skipene og båtene til, mens de luksuriøse yachtene og seilbåtene ligger i Port de Fontvieille. Den naturlige havnen har blitt brukt helt fra antikken, mens den andre stod ferdig i 1926, som resultat av den økende trafikken.

Ekstrem rikdom og luksus skiller barken fra veden, og ved havnen i Monaco ser man virkelig hvor mye dekadens og ekstravaganse som finnes her.

Monaco Yacht Show

En god anledning til å se flotte båter, er å bli med på Monaco Yacht Show, som finner sted hvert år i slutten av september. Her får man en samling ekstraordinære yachter fra hele verden, som er i en særklasse for seg selv. En fremvisning av de aller nyeste båtene får man også presentert. Her er det kun plass for eksklusive og luksuriøse båter for de fremmøtte skuelystne. Det nærmest oser av luksus her, og uttrykket ”superyacht” vil fort bli ett vanlig samtaleemne.

Er man her på andre tidspunkt kan man bare gå og nyte det herlige synet av alle båtene, og la drømmene fare. Enten man er hvit mann som pusher 50, eller en ”gansta” med blingbling i ørene, så har man det meste man kan ønske seg her. Er man heldig får man en titt på en Sybaris eller Vanish. Det eneste man må gjøre er å bli absurd rik. Mest sannsynlig forblir man en skuelysten drømmer, men har man klart å karre til seg tiltenkte millioner, så kan det hvert fall være spennende å delta på utstillingen. For mange av båtene her har en meterpris på opptil 1 million!! Dollar!!!

Her er det bare å begynne å spare, eller finne et smutthull i skattesystemet. Hvis man kun kan tenke seg å se og nyte de flotte vidunderne, må man betale en inngangsbillett verdt 1500-2000 kroner.

Kjendisfaktor

Med Prins Albert II av Monaco i kulissene, er VIP og kjendisfaktoren høy på bryggen i Monaco. Her får man gløtt av kjendiser som prins Rainer, Karl Lagerfeld, Lewis Hamilton eller til og med den fastboende beatelen Ringo Star. Det er heller ingen tvil om at James Bond har spilt en rolle opp gjennom tidene, både med sine besøk av Sean Connery og nå avdøde Roger Moore, men også for havnens nærvær i filmene. I filmen GoldenEye, med Pierce Brosnan som den jaktende agenten, var havnen scenen da Bond prøver å arrestere skurken Xenia Onatopp spilt av den kvinnelige skuespilleren Famke Janssen.

Iron Man 2 er også en film med scener fra Monaco. Med utsikt over Port Hercules får man se Robert Downing Jr. som Iron Man i aksjon.

Enorme summer

Med de enorme prisene som det opereres med, kan man estimere at det ligger verdier for mellom 10-20 milliarder dollar på havnen i Monaco. Det er faktisk et lavt estimat når man tenker på at havnen har plass til 700 fartøy. Luksusen er overdådig og nesten endeløs. Monaco og havne er for den styrtrike eliten, men det er da det er så morsomt for oss andre å kunne ta en titt uten å forplikte seg til noe annet. Så får de rike holde på med sitt.